Základní škola a Mateřská školy Vikýřovice
ZŠ a MŠ Vikýřovice

Nejlepší velikonoční mazanec

Nejlepší velikonoční mazanec

Na těsto
  • 250 g polohrubé mouky
  • 3 ks žloutků
  • 1 špetka soli
  • 70 g másla
  • 3 lžíce cukru
  • 1 hrst rozinek
  • 100 ml rumu
  • 20 g droždí
  • 250 ml mléka
Na ozdobu
  • 1 ks vejce
  • mandlové plátky
Článek

Postup

Krok 1: Rozinky namočte do rumu. Mouku prosejte do mísy, někdo má do mazanců radši mouku hladkou, můžete podle zvyklosti použít klidně i tu. Přidejte cukr (lžičku si nechte bokem), špetku soli a žloutky. Do misky nalijte část vlažného mléka, přidejte zmiňovanou lžičku cukru a kvasnice a nechte vzejít kvásek.
Když je kvásek nakynutý, přidejte ho i se zbývajícím mlékem a rozpuštěným vlažným máslem k mouce s cukrem a žloutky, vmíchejte scezené rozinky a vařečkou nebo elektrickým šlehačem vypracujte hladké těsto. To přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout asi 45 minut na teplém místě.
Troubu zapněte na 160 stupňů Celsia. Vykynuté těsto ještě jednou propracujte a vytvarujte z něj bochánek. Ten položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě asi 10–15 minut nakynout. Pak bochánek potřete rozšlehaným vajíčkem a bohatě posypte plátkovými mandlemi. Mazanec pečte asi 30 minut dozlatova.

Datum vložení: 7. 4. 2022 13:58
Datum poslední aktualizace: 7. 4. 2022 14:00
Autor: správce správce

Svátek

Svátek má Alexej

Obědy dětem

Obědy dětem

Šablony II

Dotace

Šablony III

ŠABLONY III

Šablony IV

Šablony IV

Doučování

Pranostiky

Pranostika na akt. měsíc

Až přijde máj, vyženeme kozy v háj.

Pranostika na akt. den

Svatý Kříž, ovčí střiž.

Předpověď počasí

dnes, pátek 3. 5. 2024
slabý déšť 18 °C 11 °C
sobota 4. 5. zataženo 19/11 °C
neděle 5. 5. slabý déšť 20/11 °C
pondělí 6. 5. slabý déšť 17/10 °C

Anketa

Fotogalerie

Náhodný výběr z galerie

Maty K.

Přihlášení k odběru zpráv

Dostávejte informace z našeho webu prostřednictvím e-mailů

Mobilní aplikace

Sledujte informace z našeho webu v mobilní aplikaci – V OBRAZE.