Mazanec
Mazanec
Ingredience (8 kusů)
300 ml | vlažného mléka |
1 balení | sušeného droždí |
500 g | hladké pšeničné mouky |
80 g | cukru krupice |
90 g | másla |
50 g | rozinek |
1 | vejce |
50 g | plátků mandlí |
Postup
- 1
Ve velké míse smíchejte droždí, mléko, mouku, cukr a na kostičky nakrájené máslo. Těsto hněťte alespoň 10 minut, poté přidejte rozinky a opět hněťte dalších 5 minut. Mísu s těstem zakryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout 60 minut.
- 2
Jakmile těsto zdvojnásobí svůj objem, vyklopte ho na vál a vytvarujte bochánek. Položte ho na plech vyložený pečicím papírem a nechte kynout dalších 45 minut. Mezitím předehřejte troubu na 180 °C.
- 3
Bochánku udělejte nožem kříž, potřete ho prošlehaným vajíčkem, posypte mandlemi a pečte 45 minut. Pokud povrch mazance rychle hnědne, zakryjte ho alobalem.
Datum poslední aktualizace: 23. 3. 2023 13:49