Základní škola a Mateřská školy Vikýřovice
ZŠ a MŠ Vikýřovice

Nejlepší velikonoční mazanec

Nejlepší velikonoční mazanec

Na těsto
  • 250 g polohrubé mouky
  • 3 ks žloutků
  • 1 špetka soli
  • 70 g másla
  • 3 lžíce cukru
  • 1 hrst rozinek
  • 100 ml rumu
  • 20 g droždí
  • 250 ml mléka
Na ozdobu
  • 1 ks vejce
  • mandlové plátky
Článek

Postup

Krok 1: Rozinky namočte do rumu. Mouku prosejte do mísy, někdo má do mazanců radši mouku hladkou, můžete podle zvyklosti použít klidně i tu. Přidejte cukr (lžičku si nechte bokem), špetku soli a žloutky. Do misky nalijte část vlažného mléka, přidejte zmiňovanou lžičku cukru a kvasnice a nechte vzejít kvásek.
Když je kvásek nakynutý, přidejte ho i se zbývajícím mlékem a rozpuštěným vlažným máslem k mouce s cukrem a žloutky, vmíchejte scezené rozinky a vařečkou nebo elektrickým šlehačem vypracujte hladké těsto. To přikryjte čistou utěrkou a nechte kynout asi 45 minut na teplém místě.
Troubu zapněte na 160 stupňů Celsia. Vykynuté těsto ještě jednou propracujte a vytvarujte z něj bochánek. Ten položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě asi 10–15 minut nakynout. Pak bochánek potřete rozšlehaným vajíčkem a bohatě posypte plátkovými mandlemi. Mazanec pečte asi 30 minut dozlatova.

Datum vložení: 7. 4. 2022 13:58
Datum poslední aktualizace: 7. 4. 2022 14:00
Autor: správce správce

Svátek

Svátek má Marcela

Obědy dětem

Obědy dětem

Šablony II

Dotace

Šablony III

ŠABLONY III

Šablony IV

Šablony IV

Doučování

Pranostiky

Pranostika na akt. měsíc

Studený a mokrý duben plní sklepy a sudy.

Pranostika na akt. den

O svaté Anselmeně semeno do země.

Předpověď počasí

dnes, sobota 20. 4. 2024
déšť se sněhem 6 °C 2 °C
neděle 21. 4. oblačno 6/0 °C
pondělí 22. 4. polojasno 7/-2 °C
úterý 23. 4. mírné sněžení 9/0 °C

Anketa

Fotogalerie

Náhodný výběr z galerie

Přihlášení k odběru zpráv

Dostávejte informace z našeho webu prostřednictvím e-mailů

Mobilní aplikace

Sledujte informace z našeho webu v mobilní aplikaci – V OBRAZE.